lördag 4 oktober 2008

Pajrecept & målarprojekt

Här sitter jag vaken kl 6 på morgonen en ledig dag....ja, det är ju den tiden kroppen är inställd på att gå upp alla de andra dagarna så det är väl bara att lyda kroppen och gå upp då. Eftersom jag varje morgon har tusen tankar och en massa energi till saker jag vill hinna med men måste gå till jobbet just då, så har jag insett att jag verkligen är en morgonmänniska. Resten av familjen ligger just nu och sover sött på övervåningen och jag har redan hunnit måla mitt målarprojekt 1 gång, duschat och bloggat litegrann....hihi.....jag får verkligen passa på när min energi är på topp för den lyser med sin frånvaro ganska ofta just nu.

Här får ni se några bilder på mitt målarprojekt för att få en aning om vad jag håller på med....

Så här såg det ut i förra veckan.

Så här såg det ut tidigt i morse när jag hade målat.

Jag har en paj som jag ganska ofta gör så igår fick det bli ännu en äppelpaj. Vi har ganska många äppelträd i vår trädgård som ger mycket äpplen i år så jag, som i skrivande stund erkänner att jag faktiskt inte är så huslig med allt som hör safta & sylta till, gör gärna en och annan äppelpaj.

Oj, vad viktigt det var i vår familj för ett par år sedan att inhandla en juicemaskin (Peter hade verkligen gett sig den på att vi skulle ha en sådan....den var ju såååå käck). Men denna "käcka" juicemaskin har stått i skafferiet och samlat damm i stort sett hela tiden. Men i dagarna tog vi i alla fall fram den och började pressa äpplen så nu har den äntligen kommit till användning.

Är det någon som har enkla äppelrecept av olika slag att dela med sig av så tar jag tacksamt emot dem!!



Här kommer MormorRuthsAnns pajrecept om det är någon som är sugen:

1½ hg smör
1½ kkp socker
1 ägg
3 kkp vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Man använder sig av jordgubbar, blåbär, hallon, rabarber, äpplen eller annan frukt som fyllning. När man använder äpplen så blir pajen fastare, när man använder jordgubbar eller kanske blåbär/hallon mix så blir pajen lösare.... (tycker jag är godast)

Först rör man smör och socker poröst. Sedan rör man i ägget. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och rör ner i degen lite i taget. Bearbeta sedan degen tills den är jämn och fin. Ta sedan ca 3/4 av degen och knåda ut i en pajform. Därefter lägger man på sin valda frukt. Klicka sedan ut resten av degen över frukten. In i ugnen på 175 grader i 35-40 minuter.

Servera gärna med glass eller vaniljsås.

Förtydligande! kkp är alltså en gammal måttenhet man använde förr och det står för kaffekopp. Alltså inte dagens vrålstora koppar utan de där små kaffekopparna med fat :)

Kram på er alla och glöm inte att njuta av höstens alla vackra färger!
Ann

45 kommentarer:

Lilla huset på prärien sa...

Det ser väldigt smaskigt ut Ann! Men kkp... är det kopp eller? Använder alltid bara deciliter juh... :)

Vad spännande med ditt måleriprojekt... är det någonslags köpmansdisk eller skänk av något slag?!

Kram Jenny

Majas mammelucker sa...

Hej Ann!
Ja det gäller att hålla i gång medans inspirationen finns och medans man är på topp...vilket spännande projekt du håller på med...och vilken god äppelkaka du gjort,den måste jag prova..
Jag provade Lantlivs saffransäppelkaka...mums vad den var god..den blev så saftig och kommer att bakas många gånger här i jul...prova den Lantliv nr. 11.
Ha en fortsatt bra helg!!
Njut av ledigheten!!
Kram Maria

Anonym sa...

Hej1
Vi fick oxå jättemycket äpplen i år. Jag gjorde mycket äppelchutney som är såå gott till kött, specielltgriskött. Det är Anna Bergenströms recept från boken "Vinterns goda".

Om du inte har den och är intresserad så hojta til så mailar jag receptet

//Lena

♥ Pia... sa...

hej..å så smarrigt det såg ut..kanske jag gör en sån ieftermiddag..när jag ätit min kålsoppa och frusit hem från mârten..som vi har i min hemtrakt idag:)....en byrå med mååånga lådor som du nu ska färdigställa eller???..ja man får passa på att greja när lusten infinner sej..själv håller jag på med ett projet ..syyyyy linnehjärtan med gammaldags bilder på till en butik i Karlstad..ska leverera dom på tisdag har jag tänkt..så det gäller att ligga i nu...ha de sååå gött..och ta hand om dej..Kram..PIA

Annika sa...

God Morgon Ann
Vilken härlig paj du bjuder på ...Mina äpplen ligger på marken och förfaller, har bara inte orkat ta in dem och göra något smaskigt av dem....Juicpressmaskinen som jag fått för ett tag sedan använder flitigt både till äpplen och annant....Känns mer ekologiskt med den än at köpa färdig Juice från butik.... Ser att du har fullt upp med att måla, vilket jobb ..det var inte bara en låda phu....Det blir nog fint när det är klart...
Ha en bra helg
Kram Annika

Gårdsromantik sa...

Här har du en till med massor av energi på morgonen. Älskar att sitta ensam i huset och njuta framför härliga bloggar!

Vilket projekt du har på gång - kommer att bli så fint!

Pajen sparar jag för framtida bruk - idag smaskar jag på Leilas kladdiga bullar - underbara!

Recept finns också på min blogg.

Kram Maud

rosenskära sa...

Det var en ansenlig mängd lådor, vilket hästjobb du gör! Är det till en platsbyggd garderob?

Här älskar vi ju äppelkaka, speciellt med rivna äpplen, barnen tycker det blir mindre syrligt då. Äppelchutney, kanske?

Idag blev det - naturligtvis - kanelbullar (nja, faktiskt Leilas kardemummaknutar, men där är kanel i!).

Lena

Marie sa...

Nämen Ann, nu blir jag superglad för din skull! Har du hittat en köpmansdisk????? Vet ju att du har letat efter en sån. Hihi, precis så där såg det ut hemma hos oss också när vi målade våran, det var lådor överallt!!!
Pajen ser jättegod ut. Det var längesen jag gjorde äppelpaj, får ta och prova ditt recept någon dag.

Ha det allra bäst min goa vän!
Kramar Marie

Liza i pepparkakshuset sa...

Blev sugen på paj :)

Jag är också en morgonmänniska! Det blir bäst om jag fixar det jag ska innan lunch!

Ska bli kul att se ditt projekt

Ha en mysig lördag
Kram Liza

Unknown sa...

Här har vi oxå äpplwn till tusen....Man blir ju bara så nyfiken på alla de där lådorna.

Hoppas allt är väl med er alla och att du i din graviditet mår fint!

Ha det gott min vän, kram Pia

Betty sa...

Ser man på en del är produktiva tidigt om morgonen själv har jag min stund nu så här mitt i natta ska strax tömma verandan för imorgon ska vi sätta in ett par gamla verandadörrar där , spännande !
Hoppas du sover sött ! Kram Betty !

Annas skattkammare sa...

Ojojoj, önskar jag hade hälften av din morgton-energi. För mig tar det i stort sett hela förmiddagen att vakna till.. Spännande med måleriprojekt! Och pajen ser verkligen smaskig ut! Trevlig söndag! Kram /Anna

Lundagård sa...

Helt underbara lådor, oj oj så fint det kommer att bli! Ser fram emot att se var de hamnar!

Anonym sa...

Vad spännande att få se vart alla lådor ska sitta!

Hade jag varit hemma ikväll skulle jag testat ditt pajrecept. Vi har råkat bli vid en massa äpplen från Förundersökningsledarens jobb.

Jag har gett dig en award.
http://blogg.zettervall.se/#post799

Du får säga till om du inte vill att jag länkar till dig i mitt inlägg.

hemtrevnad marie sa...

Ser god ut den pajen, tyvärr finns det inte ett enda äppleträd på vår gård...ännu.
Ha en härlig höstvecka och sköt om dig!!
kraaam

Tina sa...

Vad duktig du är som målar och grejar! Den där pajen såg väldigt god ut, måste prova den! Älskar verligen äppeltider (=mycket paj)... Tack för receptet. Ha en härlig vecka. Kram Tina

Viveka i Bläckhornet sa...

Visst är det härligt att vara uppe med tuppen:) Man hinner så mycket mer då. Och jag ser ju att du står i...
Va gott det ser ut med äppelpaj...hm ...får nog bli nåt gott till fikat idag.

Kram Viveka

Annika sa...

Jisses vad lådor... det måste ju bara vara en affärsdisk från förr.... ärvde en efter farmor men det var glas uppe o framme så den fick bo i en affär istället.... äppelpaj är ju bara så gott... o du ... har en gammal bok med recept o där finns förklaring på kaffekopp.... det blir 1,5 dl per kopp.... har funkat för mig... ha det så gôtt... Kram Annika

Galleri Hönshuset sa...

Hej. Själv älskar jag också mornar, men jag är inte lika pigg som du verkar vara... =)Härliga bilder på pajen, och vad härligt med en massa lådor... Ha en härlig Onsdag. Kram Pirre

lottens vita och gröna sa...

nämen gumsan är du en tupp människa, mmm har alltid beundrat den sorten är en typisk drönare, kan sova hur länge som helst och var vaken som värsta tonåringen...kl 6 vaknar jag eller näää då vaknar gus och gör allt väldigt högt och till slut tar till det stora...dä är det bara att pallra sig upp, att ha en ungen med jäääääätte blöja rätt i trynet får tom upp mig, bra taktik av gus 1-0 till honom! så hoppas nu att du får som de flesta, en tuppunge och inte en drönare då blir det 1-0 till din bebbe med ju!!!
vilka projekt, är det månne en köpmandisk, såååååå najs! hörs snart darligen, nu måste jag avsluta ett av mina projekt...ja så här dax kan vad som hända hos mig, hihi! varmastekramen till dig och bebbe, vilket datum är det satt?

Anonym sa...

Hej!
Ruskigt många lådor! Till vad?? Nyfiken blir jag.
Och jag har något till dig!
Hulda

Brunkullan sa...

Väldigt smarrigt ser det där ut:)
Kkp står det i flera av mormors recept har jag sett ibland! Det är lite mer än en dl har jag för mig...
Kram på dig också!
Susanne

Anonym sa...

http://sabinadurebrandt.blogg.se/2008/october/80-tal-sa-ser-jag-ut.html#comment

hahaha

Betonggården sa...

Sitter här i soffan och jäser efter makens underbart goda middag - gorgonzolafyllda färsbiffar med kantarellsås - och blev trots min överfyllda mage TVÄRSUGEN på paj! Herregud, så gott det ser ut! :) Tack o tack för receptet! Bara måste göra den nån dag! (Tur att du skrev vad kkp står för - hade jag nog aldrig kommit på annars! Hihi!)

Hoppas ni mår bra och att "lilla magen" är snäll mot dig! :)
Kramar!

Majas mammelucker sa...

Hej Ann!
Nu är det nedräkning...4 dagar kvar inna vi ses ..det ska bli jätte roligt..hoppas vi får skapligt väder ..underlättar en del...Ha en fortsatt bra vecka syns snart.
Kram Maria

Anonym sa...

Hej på dej!

Hoppas att allt är bra med dej och magen ;-)

Kram
Zäta

Jennyshemochharmoni sa...

Mums vilket gott recept! Det tackar jag jättemycket för! :) Hoppas allt är bra med dig, vill hälsa trevlig helg :) KRAM!!

Lilla Blanka sa...

Hej vännen!

Jag vet inte vad som händer med mina kommentarer när jag skriver hos dig...men de verkar försvinna..?

Ville bara säga att det var sååå kul i helgen, tack också för trevligt resesällskap!

Ojoj..det som är problemet med sånna här träffar är ju att det sätter griller i huvudet så man vill ju bara ha mer av den varan haha

Nu tycker jag vi ser fram emot 1) pysselkväll 2)en bloggträff här i Göteborgsområdet och 3) en drömrunda i Belgien eller liknande

Kraaaam goa vän!!!
Mia

Annika sa...

Kikade bara in för att kolla om det hänt nåt..... hoppas ni har det bra.... Kram Annika

n o r d i n g å r d e n sa...

Vilken helt ljuvlig paj och en sån gullig mjölkflaska du fann i Norge! Vilken superbloggträff ni har varit på, jag har sett hos de andra vad mycket fint ni fick se och uppleva! Mari.

No.15 sa...

Kul att titta in här!Äppelpaj är det bästa som finns
Må gott!

Marie sa...

Hej Gumman!

Så skönt att du och Mia kom hem ordentligt där på natten, var allt lite orolig för er! Var så kul att träffas igen, det var verkligen en rolig helg med mycket inspiration! Jag har varit supertrött efter alla intryck, är nästan först idag som jag känner att jag har landat igen, hihi.
Vi kan väl höras via mail, hörde att Mia inte kunde den 22:a. Har ni något nytt datum på förslag?

Ha en mysig helg och hälsa familjen!
Kramar Marie

Tina sa...

Hej....Hoppas allt är bra med er!!! Tänkte jag skulle ge dig en klurig utmaning, den finns att hämta inne hos mig. Kram Tina

Vit Gladiolus sa...

Å så spännande målning. Men vad jag blev sugen på paj nu!
Kram Zinkbaljan

Lilla Blanka sa...

Hej Ann!

Hoppas allt är bra med dig och lilla knyttet därinne :) *kram*

Jag och resten av Pysselmarodörerna har mailat dig ;)

Det skulle vara så himla kul om det funkade med den dagen vi har föreslagit :)

Kram goa vän!
Mia

LOPPISLIV sa...

Hej Ann! Har du fått upp din tallrikshållare ännu? Den var sååå fin. Ja visst hade vi det roligt i våran bil...hihi, så många goa skratt vi fick. Jag tycker det var väldigt roligt att få träffa dig, du är en sån där go och mysig tjej som man bara tar till sig direkt. Ha en härlig helg nu du och familjen, hoppas vi ses igen. Många kramar // Paula

www.nestorforlag.se sa...

Står också upp tidigt på mornarna, dottern är pigg och glad klockan 5 synd att ingen annan är det, trevlig helg

Unknown sa...

Hej Svejs :)

Din blogg hittade jag på för bara någon vecka sedan.

Men bättre sent än aldrig :)
Vill bara säga att du har ett jätte vackert hem iaf !!

Kram Emma

lottens vita och gröna sa...

bara lilla lotten som saknar sin goa ruta till kompis, hoppas att allt är bra med dig ann och din bebbe! varmvarmkram lotten

Gårdsromantik sa...

Så god den pajen såg ut!

Nu kan du vinna vackra saker i zink på min blogg - zinkhus från Walther & Co och mycket annat!
Kika in och var med du också!

Kram Maud

Majas mammelucker sa...

Hej vännen!!
Hoppas allt är bra med er....
ville bara titta in och önska en skön advent!!
Kramar Maria

Anonym sa...

Tittade förbi....Vilken fin blogg du har, vackra bilder!! Älskar stilen (har dock raka motsatsen, men gillar dem båda väldigt mycket) Ha en bra dag!

Anonym sa...

Var inne på Peter blogg och kikade och förstår att ni har fullt upp!

Se bara till att DU vilar magen lite mellan varven, och låter Peter göra de tunga jobben!

Om du vill får du gärna kika in på en tävling hos mig:
http://blogg.zettervall.se/#post1055

Kramar
Zäta

LantlivsAnette sa...

Halli hallå...var har du försvunnit !!
Har du slutat blogga ?
Hoppas att allt är bra så här i Julstöket
Kraam Anette

Annika sa...

Ville bara önska God Jul & Gott Nytt År.. Kram Annika